Hoe kijk jij naar verandering en het onbekende? | van onzekerheid naar flexibiliteit en vertrouwen

In dit blog:

Van onzekerheid naar flexibiliteit en vertrouwen

Ik wil je inspireren om van onzekerheid naar flexibiliteit en vertrouwen te gaan wanneer er iets veranderd in je leven. Want hoe ga jij om met die veranderingen of het onbekende om? Is er onzekerheid? Of heb je vertrouwen? Kan je flexibel omgaan met de situatie? Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je uit balans raakt. Eén van de dingen die de situatie waarin we ons nu bevinden ons leert, is hoe belangrijk flexibiliteit is. Het is uitzonderlijk dat alles ineens tot stilstand is gekomen en aan de andere kant ook juist weer dingen in beweging brengt. Het kan je onzeker maken, maar ook vertrouwen geven.

Flexibiliteit brengt ons in beweging

Ineens is er van alles veranderd waarvan je dacht dat je daar veel zekerheid had zoals je werk, het contact met mensen, je familiesituatie, je dagelijkse ritme. Door deze omstandigheden raak je uit je comfortzone. Het is de situatie die je niet kent, het is onwennig en onzeker. Het ene moment ben je bang vanwege de onzekerheid omdat je niet weet hoe het gaat lopen. Het andere moment ben je ervan overtuigd en heb je vertrouwen dat het nieuwe kansen andere mogelijkheden en betere omstandigheden biedt. Zo kan je gemoedstoestand zicht steeds verplaatsen van onzekerheid naar flexibiliteit en vertrouwen.

Niets staat vast in het leven

Een feit is dat niets in het leven zeker is. Daar kan je op vertrouwen! In het leven is alles in beweging. Het leven of de situatie waarin je nu zit, is niet voor eeuwig. Alles gaat voorbij. En flexibiliteit is altijd in verschillende mate nodig in het leven om je aan te passen in de verschillende situaties waarin we komen.

De enige zekerheid die je hebt in het leven, is dat alles verandert

Vastigheid is eigenlijk maar beperkend. Waarom hebben we dan zekerheid, vertrouwen en veiligheid nodig? Waarom niet wat meer flexibiliteit? Je zou hierop kunnen antwoorden met “dan voel ik me onveilig en oncomfortabel”. Of misschien denk je dat het te moeilijk is en je onrust geeft.

Misschien ken je de behoeftepiramide van Maslow wel. Dit is motivatietheorie waarin Maslow in vijf niveaus het patroon van behoeftebevrediging van de mens beschrijft. De eerste twee niveaus gaan over overleven (ademen, eten, drinken, slapen, ontspannen) en veiligheid (orde, gezondheid, stabiliteit, bescherming) en is het fundament van je bestaan. Je snapt daarom nu misschien wel waarom we naar veiligheid en zekerheid verlangen.

Behoefte aan veiligheid kan je zien als zoveel mogelijk pijn of angst vermijden en zoveel mogelijk plezier of verlangen voelen. Hoe sterk die behoefte aan veiligheid is, is voor iedereen verschillend. Vaak is dat een gevolg van je ervaringen in je jeugd. Als veiligheid al heel vroeg in je leven een thema was, is de kans dat je hier in de rest van je leven een grotere behoefte aan hebt. Maar maakt veiligheid, comfort, gemak, rust jou gelukkig? Ik denk het niet persé. Want door uit de comfortzone te stappen creëer je juist ook meer mogelijkheden. Meer mogelijkheden creëert ook weer veiligheid en vertrouwen omdat je meer opties hebt en waardoor je daarna ook weer meer rust kunt ervaren. Dus ook hier weer van onzekerheid naar flexibiliteit en vertrouwen.

Buiten de comfortzone, daar is waar de ‘magic happens’

Ja het is spannend, ja het is onbekend, ja het kan angstig zijn en dat is logisch. Het is nieuw! Als kruipende baby, ging je ook leren lopen, toch? Of kruip je nog steeds over de grond? Er zal niets veranderen als je blijft doen wat je altijd deed.

Vertrouwen op je eigen keuzes

Jij bent vrij om je eigen keuzes te maken. Bewust of onbewust houden we vaak te veel rekening met wat er van ons verwacht wordt of met ‘hoe het hoort’. Dit beperkt onze creativiteit en onze mogelijkheden. Bedenk eens welke keuzes je zou maken als alles kon en niemand keek?

Het internet staat vol met tips en wijze raad. Wat mij helpt is om te kijken wat bij mij past en wat goed voelt voor mij. Het is niet belangrijk wat andere mensen denken. Iedereen heeft een eigen waarheid. Dus creëer ook jouw eigen waarheid.

Het gaat er dus niet om dat alles maar moet gaan zoals het ‘hoort’. Je hoeft je niet te beperken door de gebaande paden. Het gaat erom dat je gelukkig bent en plezier beleeft in het leven. Van daaruit kan jij andere mensen ook beter van dienst zijn. Want als je jezelf niet helpt, hoe kan je andere dan helpen? Dus zet jezelf op nummer 1. Maak je eigen keuzes vanuit liefde en respect voor jezelf en anderen zonder iemand te kwetsen.

Zelfvertrouwen en zelfveroordeling (onzekerheid)

Hoe fijn zou het zijn om geen angst meer te voelen om uit de comfortzone te stappen en nieuwe dingen te doen? Al vrij jong creëren we beperkende overtuigingen en aannames. Je kent het wel; het invullen voor een ander. ‘Stel je voor dat het mislukt, dan vinden ze me vast niet meer aardig’ of ‘als ik het niet goed doe, dan lachen ze me uit’.

Het schetsen van scenario’s waarin je je voorstelt dat dingen fout gaan of zelfveroordeling, zorgt voor onnodige angst voor iets wat nog niet gebeurd is en waarschijnlijk helemaal niet gaat gebeuren. Beter is dat je iets schetst wat je zou willen dat er gebeurt en dat visualiseert en voelt.

Denk in mogelijkheden en oplossingen (flexibiliteit)

Door ‘ja maar’ te zeggen, belicht je de onmogelijkheden. Geef je creativiteit en flexibiliteit een boost door het woordje ‘maar’ te vervangen voor het woordje ‘en’. Dit geeft je zo veel meer mogelijkheden en dan beperk je jezelf niet meer door het gelijk tegen te spreken. Want ‘ja maar’ betekent eigenlijk ‘nee’.

Ook hier weer kan de kracht van je gedachte helpen door middel van visualiseren. Door onze innercriticus of belemmerende overtuigingen en aannames, zien we alleen nog maar obstakels in plaats van mogelijkheden. Je stagneert als het ware je flexibiliteit. Wij bedenken graag waarom iets niet mogelijk is. Richt je aandacht daarom op wat wel mogelijk is. Creëer je wensen en verlangens in je fantasie en je zal merken hoe je creativiteit gestimuleerd wordt en de mogelijkheden helder(der).

Mogelijkheden of oplossingen kan je ook vinden door nieuwe dingen uit te proberen. Doe iets totaal anders, op een andere locatie of met andere mensen bijvoorbeeld. Ga desnoods op je kop staan, dan zie je de wereld vanuit een ander perspectief. Ja, je zal misschien weleens vallen en fouten maken. Hierdoor zal je groeien en jezelf ontwikkelen. Want falen bestaat niet, alleen uitgesteld succes. Experimenteer met ideeën die nooit iemand probeerde. Wees creatief en flexibel.

Er bestaat geen falen, alleen uitgesteld succes


Ik wens je veel gezondheid, flexibiliteit en groei.


Ps. wil je meer inspiratie van mij lezen?

Volg mij dan op Facebook en Instagram


Kan je wel wat individuele begeleiding gebruiken?

Bekijk hier de mogelijkheden van individuele therapie; verschillende combinatietrajecten met ademwerk, hypnotherapie, reiki en soundhealing.


Platform adem, meditatie, hypnose en yoga

Het Lichter Leven Platform is een succesvol platform met ademhalingsoefeningen, meditaties, hypnoses, yogalessen en yoga nidra. Voor mij zijn deze tools levensveranderend geweest. Ze hielpen mij m’n niet-helpende overtuigingen en faalangst te veranderen, emoties te controleren en stress te verminderen. Innerlijke rust is voor mij een belangrijk thema in mijn leven geworden en het is mijn missie om jou hierbij te begeleiden.

Klik hier als je meer wilt weten over het Lichter Leven Platform. De eerste 10 dagen zijn gratis.


Yogahouding – Ondersteunende hoofdstand – Salamba sirsasana I – kracht en balans – omgekeerde houding – ander perspectief