Alles wat je moet weten over poweryoga
13 april 2020 
in Yoga

Alles wat je moet weten over poweryoga

Poweryoga. Je ziet het misschien weleens voorbij komen. Maar wat is het? In dit blog vind je alles wat je moet weten over poweryoga. Alles? Nouja, bijna alles 🙂

Ik ben zelf met poweryoga begonnen toen ik voor het eerst in aanraking kwam met yoga. De uitdagingen in deze yogastijl triggerde mij. De hoofdstand, bruggetje en armbalanshoudingen vond ik heel cool om toe doen. Later kwam ik erachter dat het wel meer dan alleen houdingen waren. De focus, de adem en de innerlijke verstilling maken het plaatje compleet. Dat zorgde ervoor dat ik meer wilde weten. En nu geef ik alweer sinds 2015 yogales.

In dit blog:

Wat is poweryoga

Poweryoga is een actieve en krachtige vorm van yoga waarbij je een serie asana’s (houdingen) op een vloeiende en dynamische manier doorloopt. De houdingen op zich houden we ongeveer vijf ademhalingen aan en de overgangen gaan vloeiend in elkaar over (ook wel flow genoemd). De adem wordt hierbij gecombineerd. We werken aan het verbeteren van kracht en souplesse, maar het geeft ons ook balans, rust en energie. De zonnegroet is een mooie flow van adem en beweging. Door de plank en de downdog bouw je veel kracht op. Na een periode van oefenen, merk je al snel dat het steeds makkelijker gaat.

Poweryoga is ontstaan uit de Primary serie van Pattabhi Jois. Pattabhi Jois was een yogaleraar en een student van Sri Tirumalai Krishnamacharya die de yogastijl ashtanga vinyasa yoga ontwikkelde. Ashtanga yoga is een fysiek intensieve vinyasa yoga vorm die in een vaste serie wordt beoefend. In totaal zijn er zes ashtanga yoga series. De meeste beoefenen de primary, sommige de second.

“Yoga is 99% practice and 1% theory.”~ K. Pattabhi Jois

In ashtanga- en poweryoga werken we met:

  • Yogahoudingen & vinyasa’s
  • Bandha’s
  • Ujjayi pranayama (adem)
  • Drishti’s

In dit blog zal ik je hier meer over vertellen.

Het verschil tussen poweryoga en ashtanga yoga

Het verschil tussen poweryoga en ashtanga yoga is dat er bij ashtanga yoga gewerkt wordt met een vaste serie houdingen en bij poweryoga niet. Binnen de ashtanga yoga heb je zes series. Voor velen ligt de lat al iets te hoog in de Primary serie. Maar gelukkig is er poweryoga! Want poweryoga is ontstaan uit de Primary serie van Patabhi Jois. Om toch uitdagende fysieke flowlessen te creëren, is de Primary serie losgelaten en is deze meer vrije en creatieve vorm ontstaan. Het is speelser, maar nog steeds pittig. De focust ligt nog steeds op de combinatie van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen, maar is meer gevarieerd. De hitte die je creëert, werkt zuiverend op je hele systeem, lichaam en geest.

Omdat er bij poweryoga geen vaste serie houdingen is, zou je het dus de freestyle Ashtanga Yoga kunnen noemen.

De voordelen van poweryoga

Ten eerste is poweryoga een totaalpakket. Zo ontwikkel je met poweryoga kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en ontspanning.

  • Het werkt stressverlagend en geeft je innerlijke rust en een positieve levenshouding.
  • Het activeert en verbetert alle systemen in je lichaam.
  • Het hormonale stelsel wordt uitgebalanceerd
  • De bloedsomloop wordt gestimuleerd
  • Het maakt het hart krachtiger.
  • Het verbetert je conditie.
  • Het zenuwstelsel wordt positief beïnvloed (door de juiste adem).
  • De spijsvertering krijgt een boost .
  • Het afvoersysteem (lymfestelsel) wordt geactiveerd.
  • Het verstevigd spierweefsel (helpt bij de opbouw ervan).
  • Het helpt bij de vetverbranding.

Yogahoudingen & vinyasa’s in poweryoga

Bij poweryoga worden de yogahoudingen doormiddel van vinyasa’s vloeiend met elkaar verbonden. Vinyasa zou je dus kunnen omschrijven als een verbindingsflow. De zonnegroet is een goed voorbeeld van een verbindingsflow.

Ook tussen de zittende houdingen zijn er vinyasa’s. De houdingen in een poweryogales worden in een systematische volgorde gedaan.

De systematische volgorde van houdingen in een poweryogales

  • Zonnegroeten A
  • Zonnegroeten B
  • Staande houdingen
  • Zittende houdingen
  • Liggende houdingen
  • Omgekeerde houdingen
  • Savasana

Een vinyasa is dus een soepele overgang tussen de asana’s (houdingen). Belangrijk hierbij is de ademhaling. Bij een vinyasa-yogastijl, zoals poweryoga, wordt de ademhaling gecombineerd met de vinyasa-overgangsbewegingen tussen houdingen. De ademhaling die gebruikt wordt is de ujjai-ademhaling. Daar zal ik in een andere post wat dieper op in gaan. Maar doordat de combinatie van bewegen en adem innerlijke rust creëert, zou je deze vloeiende stijl als een bewegingsmeditatie kunnen zien.

De vinyasa-yogavormen zijn afgeleid van de vloeiende yogastijl van Krishnamacharya. Hij zou het systeem van houdingen en vinyasa’s geleerd hebben van de Yoga Kurunta die, wat men vermoedt, 5000 jaar geleden geschreven is door Vamana Rishi. Ik heb me laten vertellen dat Krishnamacharya het systeem heeft gekopieerd en ongewijzigd aan Pattabhi Jois heeft geleerd.

Krishnamacharya was een Indiase yogaleraar, ayurvedische genezer en geleerde. Hij wordt vaak “de vader van de moderne yoga” en één van de meest invloedrijke yogadocenten van de 20e eeuw genoemd.

Klik hier voor een online gratis proefles poweryoga

Bandha’s in poweryoga

Bij poweryoga wordt er gewerkt met drie bandha’s. Bandha’s zijn energiesloten in je lichaam waar je tijdens het ademen je energie naar toestuurt en vasthoudt door aanspanning van de spieren. Tijdens de yoga wordt er energie opgewekt en door het gebruiken van de bandha’s kan je deze energie vasthouden en sturen.

Waarom de bandha’s gebruiken?

  • Ze verlichten stress en innerlijke onrust.
  • Ze zorgen dat de energie die is opgewekt niet weggaat, maar gebruikt wordt.
  • Door de bandha’s te gebruiken zorg je voor verlenging van de onderrugspieren.
  • De bandha’s helpen om de bloeddruk onder controle te houden.
  • Ze helpen ook om de hersenen te beschermen.
  • Verbetert de bloedcirculatie.
  • Versterkt, vernieuwd en verjongt de organen.

De drie bandha’s zijn Mula, Uddyana en Jalandhara bandha, die ik hieronder kort uitleg.

Vrouw op het strand met drie punten die de bandhas / energiesloten weergeven; mula, uddyana en jalandhara bandha

Mula bandha (basisslot)

Bij de mula bandha trek je de spieren van het perineum samen. Deze liggen in het gebied tussen het schaambot en het staartbeen. Dit zou je kunnen doen als je de adem inhoudt.

Deze bandha activeert het Muladhara Chakra (wortel chakra) en kan je gebruiken om het inwendige vuur op te wekken. Er komt dan veel energie vrij die zorgt voor een grotere souplesse. Daarnaast brengt het je zenuwstelsel in balans, zodat je geest kalmeert en ontspant. Ook worden de bekkenbodemspieren versterkt en beschermt het je onderrug tijdens de yoga.

Uddyana Bandha (buikslot)

Bij het activeren van de Uddyana Bandha trek je buikspieren zo ver mogelijk naar binnen en omhoog in de buikholte. Alsof je een inwendig broekje dichtritst naar boven. Dit zou je na de uitademing kunnen doen waardoor je de energie omhoog brengt.

Deze bandha activeert de Manipura Chakra (solar plexus/zonnevlecht/navel chakra). Daarnaast stimuleert het je spijvertering en de alvleesklier. Ook versterkt Uddyana Bandha het immuunsysteem en brengt het je mentale en emotionele gezondheid in balans.

Jalandhara bandha (kinslot)

Bij de Jalandhara bandha druk je de kin stevig tegen de borstkas of tussen de sleutelbeenderen. Dit zou je kunnen doen als je de adem inhoudt waardoor je de energie vast houdt en gebruikt.

Deze bandha activeert het energiecentrum en vooral de Vishuddhi Chakra (keel chakra). Het reguleert de schilklierfunctie en helpt bij keelproblemen. Daarnaast ontwikkelt het je concentratievermogen en zorgt het ervoor dat je langere tijd de adem kunt vasthouden.

Ujjayi pranayama in poweryoga

Tijdens de poweryoga is het gebruikelijk om de Ujjayi pranayama (ademhaling) toe te passen tijdens de yogales. Deze ademhalingstechniek ligt hoog in de borstkas en de in- en uitademing zijn even lang. De in- en uitademing gaan via de neus terwijl je de stemspleet iets dichtknijpt waardoor er een ruisend geluid achter in de keel en neus ontstaat.

Het klinkt ook wel als het ruisen van de zee, daarom wordt het ook wel de oceaan-ademhaling genoemd. Ik noem het ook wel de Darth Vader ademhaling, want daar lijkt het geluid ook wel een beetje op. Ujjayi betekent letterlijk overwinnend en wordt ook wel “Victorious Breath” genoemd, omdat deze ademhaling je zowel kracht als ontspanning geeft in het lichaam.

Als je het lastig vind om de stemspleet te vernauwen, dan kan je eerst eens uitademen via je mond alsof je een spiegel wilt laten beslaan. Hierbij ontstaat er een Haaaa-geluid uit je keel. Daarna oefen je dit met je mond dicht. Je kunt ook eerst beginnen met de uitademing en daarna de inademing eraan toevoegen.

Je kunt tijdens deze techniek ook de bandha’s gebruiken (zie vorige post wat bandha’s zijn). Bij de inademing activeer je dan de jalandhara en mula bandha en bij de uitademing laat je de bandha’s weer los.

Wat zijn de effecten van de Ujjayi ademhaling?

  • Zorgt ervoor dat je voldoende zuurstof opneemt en helpt energie op te bouwen.
  • Creëert hitte in het lichaam wat zuiverend werkt op het hele systeem.
  • Geeft je energie én brengt je geest tot rust (ontspanning).
  • Werkt rustgevend waardoor het helpt bij zenuwachtige of gestreste gevoelens.
  • Geeft je meer controle over je adem.
  • Verbetert je concentratievermogen.
  • Er wordt meer zuurstof in het bloed opgenomen, omdat er meer bloed in de borstkas circuleert.
  • Het verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en daardoor verzuren de spieren minder snel.
  • Helpt om beter te slapen.
  • Vermindert slijmvorming.
  • Geeft meer ruimte bij de inademing, omdat de lucht met meer kracht je longen komt en je middenrif dieper naar beneden gaat.

Je kunt de Ujjayi ademhaling zittend in bijvoorbeeld meditatiehouding doen. En je kunt deze ademhaling toepassen in je yogales. Dit is gebruikelijk bij bijvoorbeeld poweryoga en ashtanga yoga.

Waarom zou je de Ujjayi ademhaling doen tijdens je yogabeoefening?

  • Helpt het lichaam op te warmen omdat deze techniek warmte creëert in je lichaam door de wrijving van de lucht door je longen en luchtpijpen.
  • Je beweegt makkelijker en soepelere omdat deze techniek ritme creëert.
  • Het helpt je om ritme in de oefening vast te houden.
  • Het zorgt ervoor dat je voldoende zuurstof opneemt en daardoor energie geeft.
  • Helpt je te focussen op de yogapractice, want doordat je luistert naar je eigen adem word je niet afgeleid door gedachten.
  • Je spieren verzuren minder snel waardoor je langer in houdingen kan blijven staan. Dit komt omdat deze techniek door langere en diepere ademhaling je longcapaciteit
  • vergroot en het zuurstofgehalte in je bloed verhoogt.
  • Helpt je om spanning los te laten en meer ruimte en ontspanning te creëren tijdens de yogasessie door inademend met je aandacht naar de spanning te gaan en uitademend de spanning los te laten.

Drishti’s in poweryoga

Tijdens de poweryoga zijn er ook kijk-/focus-/blikpunten die we drishti ’s noemen. Het is het punt waar je heen kijkt tijdens een yogahouding (asana) waardoor je concentratie en intentie ontwikkelt. Elke houding is verbonden aan een kijkrichting.

Een drishti heeft te maken met het terugtrekken van de zintuigen en concentratie. In het achtvoudige pad (onderdeel uit de yogasutra’s) is de vijfde stap ‘pratyahara’, wat het terugtrekken van de zintuigen betekent . Concentratie is de zesde stap in het achtvoudige pad en heet ‘dharana’. Het helpt je bij het rustig maken van je geest en ook in het afmaken van de houding door de juiste uitlijning van je lichaam.

Ashtanga Yoga, waar poweryoga van afgeleid is, heeft 9 drishti’s.

De 9 drishtis’s

  • Duim
  • ‘Derde oog’, tussen wenkbrauwen
  • Puntje van de neus
  • Vingertoppen of handpalm
  • Zijde (links of rechts)
  • Omhoog
  • Navel
  • Tenen

Elke houding (asana) is verbonden aan een drishti. Bij een staande vooroverbuiging zoals Uttanasana is je blikpunt bijvoorbeeld naar het derde oog. En bij de neerkijkende hond (Adho Mukha Svānāsana) kijk je richting je navel. Bij een andere houding kijk je langs het puntje van je neus of volg je je vingertoppen.

Vanwege beperkingen in het lichaam, kan je soms een blikpunt niet toepassen of voelt het niet comfortabel. Doe het dan vooral niet. Luister altijd goed naar je lichaam.

Platform adem, meditatie, hypnose en yoga

Het Lichter Leven Platform is een succesvol platform met ademhalingsoefeningen, meditaties, hypnoses, yogalessen en yoga nidra. Voor mij zijn deze tools levensveranderend geweest. Ze hielpen mij m’n niet-helpende overtuigingen en faalangst te veranderen, emoties te controleren en stress te verminderen. Innerlijke rust is voor mij een belangrijk thema in mijn leven geworden en het is mijn missie om jou hierbij te begeleiden.

Poweryoga is ook een onderdeel op het Lichter Leven Platform. Klik hier als je meer wilt weten over het Lichter Leven Platform. De eerste 10 dagen kan je gratis proberen.



Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen