Pranayama / Ademwerk

Praṇa staat voor levenskracht of adem. Yama staat voor beheersing of controle. Ademen is leven, het is één van onze meest essentiële functies van het lichaam.

Er zijn heel veel verschillende soorten ademwerk en ademhalingsoefeningen met verschillende doeleinden: Je hebt ademwerk om:

  • te reinigen, 
  • tot rust te komen, 
  • juist te activeren en 
  • transformationeel ademwerk om trauma's te helen. 

De verbonden ademhaling geeft bijvoorbeeld je gezondheid een boost, diep te ontspannen en kan je ook helpen om onbewust vastgezette onverwerkte blokkades en emoties los te laten.

Pranayama is een term uit de yogabeoefening en geeft je nieuwe energie en kracht. Pranayama is een samenvoeging van twee woorden; Prana en Yama. Praṇa staat voor levenskracht of adem. Yama staat voor beheersing of controle. Ademen is leven, het is één van onze meest essentiële functies van het lichaam.

 Pranayama heeft als doel het bevorderen van een goed gereguleerde ademhaling wat zorgt voor meer zuurstofopname in het bloed en de hersenen. Daarnaast zorgt pranayama voor reiniging van het zenuwstelsel en zorgt voor een betere energiebalans binnen het lichaam. Ademhalingstechnieken kunnen daarom ook een therapeutische en genezende werking hebben en geeft voeding aan de spirituele ontwikkeling.

 Bij yoga wordt Pranayama door regulering van je ademhaling gebruikt om de energie binnen je lichaam te beïnvloeden.

 In een les of workshop krijg je instructies en oefen je verschillende ademhalingstechnieken (zoals kapalabhati, anuloma viloma, sitali) die je kunt integreren in je yoga-beoefening of gewoonweg in je leven.