Ontspannen, tot rust komen

Yoga nidra

28 februari 2023

Yoga nidra, een prachtige yogavorm waarbij je naar een diepe staat van ontspanning wordt begeleid. Hier mag je alles even los laten. Om meer ontspanning toe te laten. In je lichaam, je adem, je mind. 

Ik vind het interessant om bij mezelf de verschuiving te zien tussen poweryoga en yoga nidra (of restorative yoga). Vroeger neigde ik meer naar de fysieke kant van yoga. Later meer de mentaal emotionele kant ervan, meer de verzachting in. Nu, terwijl ik dit schrijf, merk ik dat ik weer meer behoefte heb aan wat meer fysiek. M'n lichaam sterker maken, meer gronden. Zo beweeg ik mee in de flow van het leven en de seizoenen. Want de seizoenen en natuur-elementen bewegen ook in mij.

Een goede balans in je eigen staat van Zijn is belangrijk voor je algehele gezondheid. En ook belangrijk is om te voelen en bewust er van te worden wat je nodig hebt.

Yoga nidra (of yogische slaap) is een geleide meditatie waarbij je lichaam volledig ontspant, je adem verzacht en je in een staat van stilte en bewustzijn zweeft. 

Je gaat in een ontspannen liggende houdingen gaan liggen, terwijl ik je door een diepgaande bodyscan en het instellen van een sankalpa leidt, een intentie die door het hart wordt ingesteld. Ook komen emotionele sensaties, de adem, visualisatie en soms het hogere bewustzijn aan bod. 

Yoga nidra stelt je in staat om dieper in de diepste verlangens van je hart te duiken, het lichaam te resetten en te laten rusten, en helpt stress en spanning te verminderen.

Waarom yoga nidra?

Door interne en externe drukte (veel nadenken, piekeren en regelen) en/of druk van buitenaf (op het werk deadline halen, continu prikkels) staan we soms (of sommige mensen vaak) behoorlijk onder druk. Dit is NIET goed voor onze gezondheid. En heeft effect op het immuunsysteem en veroorzaakt veel welvaartsziektes.

Door je lichaam bewust te ontspannen, nemen de stress en spierspanning af en daalt je bloeddruk en hartslag.

Yoga nidra heeft onder andere een groot effect op de hersenen, die in een ruststand komen. Door de diepe ontspanning heb je je hoofd leeggemaakt.

Eén uur yoga nidra staat gelijk aan drie tot vier uur slaap.

Wat doet Yoga nidra nu eigenlijk?

Het zenuwstelsel bestaat uit het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathisch zenuwstelsel gaat aan wanneer er stress is. Bijvoorbeeld bij een deadline op het werk, maar ook bij piekeren. Het parasympatisch zenuwstelsel noemen we ook wel de rem.

Yoga nidra zorgt ervoor dat je in het parasympatisch zenuwstelsel gaat komen. Het is een krachtige manier om te ontspannen. Het zorgt ervoor dat je beter slaapt en weer gaat verbinden met jezelf. Het helpt je om met je aandacht naar binnen te gaan.

Vaak zijn we meer naar buiten toe gericht. Door te vertragen en de aandacht naar binnen te brengen kom je weer thuis. Verder helpt het ook om rustig te worden in je hoofd en is het één van de diepste meditaties die we kennen. Yoga nidra, of ook wel the yogic sleep, versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Mijn eigen ervaring

Laat maar alle spanningen los, ga maar ontspannen! Dat hoor je vaak in een yogales, ontspan nu..dat is goed voor je.. laat je spanningen los.. Maar hoe doe je dat dan? Je zegt het makkelijk maar welke tools kun je jezelf en je cursisten aanbieden? De oplossing kwam toen ik in een burn-out zat en kennismaakte met yoga nidra. 

In deze periode dat ik in een burn-out zat, sliep ik slecht. Ik werd ’s nachts vaak wakker, lag dan te piekeren en kwam niet meer in slaap. Mediteren, asana’s doen…..niets hielp.

Ik kwam in aanraking met yoga nidra en tot mijn verbazing werkte het. En niet alleen sliep ik beter. Mijn lichaam ging zich meer ontspannen, m’n adem werd rustiger en ik vond het gevoel van vertrouwen en rust  bij mezelf terug. Ik kreeg weer energie, wat mijn herstel ook zeker ten goede kwam. 

Dit wil ik doorgeven!

Yoga nidra is voor iedereen toegankelijk. Jong, oud, met en zonder yoga ervaring. Bij voorkeur liggen mensen op de grond (dan is het lichaam ontspannen) maar het kan ook heel goed op de stoel worden gedaan. Eventueel met de ogen open. 

Omdat er veel gezondheidsvoordelen zijn van de yoga nidra raken steeds meer mensen hierin geïnteresseerd. Jong en oud.

Yoga nidra helpt onder andere bij: ontspanning van het lichaam, rust in het hoofd, zorgt dat de energie weer in balans komt, diepe en complete spierontspanning, trainen van de mind, slapeloosheid, neerslachtigheid (de stof serotonine wordt tijdens de yoga nidra verhoogt). tegen hoge bloeddruk, maakt helder in het hoofd, en helpt bij problemen met de ademhaling.

Tijdens yoga nidra is er een vaste opbouw en bestaan uit verschillende korte sessies:

 • Anta Mouna: Voorbereiding op de oefening
 • Sankalpa: Je besluit, voornemen, intentie
 • Bewustzijn van lichaamsdelen
 • Bewustwording van de adem
 • Gevoelens en gewaarwordingen
 • Visualisatie
 • Het beëindigen van de oefening

Op het Lichter Leven Platform leg ik deze verschillende stappen uit en wat ze inhouden.

Probeer Het Lichter Leven Platform de eerste 10 dagen gratis

Ik heb daar ook informatie over yoga nidra erop geplaatst:

 • Wat is Yoga nidra?
 • Waak/slaap toestand en hersengolven
 • De hoofdpunten van de beoefening van Yoga Nidra
 • Voorbereiding op Yoga Nidra

Ben je al lid? Ga naar het platform en bekijk/beluister

Wil je lid worden? Probeer de eerste 10 dagen gratis

Reactie plaatsen