7 manieren om de stress uit je lichaam te halen
13 juni 2024 
in Stress

7 manieren om de stress uit je lichaam te halen

Je lichaam reageert bij stress op verschillende manieren: fight (vechten), flight (vluchten) of freeze (bevriezen). Deze stressreacties hebben verschillende gevolgen voor je lichaam.

Met deze 7 manieren kan je zelf de stressreactie uit je lichaam halen:

  1. Energetische zelf-healing: Sukshma Kriya
  2. Doe de 4-6 ademhaling
  3. Lichaamswerk: wieg je lichaam
  4. Maak dagelijks contact met jezelf, je lichaam, je adem, je energie
  5. Geef jezelf een massage
  6. Neuriën, hummen, zoemen
  7. Luister naar ontspannende klanken

(zie hieronder de uitleg)


1. Energetische zelf-healing: Sukshma Kriya

Wrijf in je handen tot ze warm zijn en leg ze op de plek van je lichaam waar jij voelt dat het aandacht nodig heeft. Handen hebben een helend en kalmerend effect. Als we ergens pijn voelen pakken we die plek vast met de handen. Als we iemand troosten leggen we een hand op de rug. Bij het heel hard en snel wrijven in je handen ontstaat er warmte atomen en creëer je energie. Dit is energiewerk!

2.Doe de 4-6 ademhaling

Adem 4 seconde in  en adem 6 seconde uit. Herhaal dit ongeveer een minuut.

Een eenvoudige ademhalingsoefening die kalmerend en verzachtend werkt en helpt om stress te verminderen. Door je uitademing langer te maken, geef je je zenuwstelsel een signaal dat het veilig is.

3. Lichaamswerk: wieg je lichaam

Kleine bewegingen geven aan ons zenuwstelsel het signaal dat het veilig en oké is, dat het gevaar geweken is. Lig op je rug en trek je knieën naar je borst en sla je armen eromheen. Vervolgens wieg je zachtjes heen en weer.

4. Maak dagelijks contact met jezelf, je lichaam, je adem, je energie

Neem momenten om bewust even te voelen. Hoe voel je je? Hoe is je energie op dit moment?

Ook zintuiglijk bewustzijn door te focussen op zintuiglijke ervaringen, zoals het gevoel van de grond onder je voeten, de textuur van een voorwerp in je hand of de temperatuur van de lucht op je huid. Dit helpt je te ankeren in het huidige moment en de stressreactie te laten afnemen.

5. Geef jezelf een massage

Hierdoor concentreer je je op het lichaam en verken je somatische reacties. Je krijgt de tijd om naar je lichaam te luisteren, aandacht te geven aan de gewaarwording ervan en de relatie tussen emotionele en somatische toestanden te onderzoeken en te leren wat je ervaart.

6. Neuriën, hummen, zoemen

Dit vereist minder energie dan zingen en stimuleert de nervus vagus, de sleutel tot het reguleren van het zenuwstelsel.

Het activeert je parasympathische systeem. Dat is het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rusten, verteren en genezen.

Brahmari Pranayama (ookwel bij ademhaling) of klankmeditatie is zo'n techniek.

7. Luister naar ontspannende klanken

Deze werken door een complex samenspel van neurologische, hormonale, en fysiologische reacties in het lichaam. Ze activeren je parasympatische zenuwstelsel, verminderen stresshormonen, stimuleren de productie van endorfines en verbeteren de ademhaling en cardiovasculaire functies. Deze effecten samen leiden tot een somatische reactie van ontspanning en welzijn.


Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Op deze manieren doen we het SAMEN:

👉 Gun jezelf een dag om de stressreactie uit je lijf te halen met de Healing Retreatdag.

Alles wat je tijdens deze dag bij mij ervaart, opdoet, ontdekt en leert werkt door en neem je mee je dagelijkse leven in.

👉 Volg een yogales, yoga nidra sessie, hypnose, meditatie of ademhalingsoefening van het Lichter Leven Platform.

ℹ Laat wat van je horen wanneer je dit 10 dagen gratis wilt proberen.

Liefs,

Marjolein

Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen