Wat je moet doen bij onzekerheid, twijfel en angst (+oefening)
25 april 2020 

Wat je moet doen bij onzekerheid, twijfel en angst (+oefening)

Ik hoor en zie verschillende situaties waar mensen mee worstelen in het dagelijkse leven of in de periode waarin we zaten met het virus. Mensen die niet kunnen werken en zich ‘vervelen’. En mensen die het druk hebben, omdat ze nu ook bijvoorbeeld schooldocent moeten zijn voor hun eigen kinderen of andere manieren moeten vinden om hun werk of bedrijf voort te zetten. Een feit is dat we allemaal weleens een onbekende periode tegemoet gaan. Een tijd van onzekerheid, twijfel en zelfs eenzaamheid en angst. Angst voor het onbekende, financiële zorgen, gezondheidszorgen enzovoorts.

Daarom geef ik je een aantal tips die je helpen bij onzekerheid, twijfel en angst. Maar ik wil nog wel meegeven dat deze gevoelens er mogen zijn omdat het iets in jou raakt en het gezien en ervaren wil worden.

1: Kijk welke kans je uit een verandering kan halen

Weet dat er ook weer goede tijden aankomen en dat er ook nu kansen liggen. Als je het nu rustiger hebt, dan heb je juist wat meer tijd om dingen op te pakken die je in de toekomst wilde gaan doen, je te ontwikkelen (iets nieuws leren in een online cursus, boek lezen) of wat je al lang uitgesteld had. Of als je nu de kinderen de hele dag in huis hebt, kan je nu meer tijd met ze doorbrengen.

2: Weet dat ook dit voorbij gaat

Weet en vertrouw dat ook dit weer voorbij gaat. Alles is tijdelijk. Heb vertrouwen en laat je niet gek maken. In het leven is alles in beweging, dus deze situatie is niet voor eeuwig. Niks is zeker in het leven en in feite creëren we zelf de onzekerheid in ons hoofd.

3: Pak rustmomentjes

Vooral nu is de rust in jezelf vinden heel belangrijk. Aan de situatie zelf kan je niets veranderen. Hoe jij met de situatie omgaat, jouw binnenwereld, kan je wel veranderen. En als je dan toch niet naar buiten kunt, ga dan naar binnen, in jezelf. Pak rustmomentjes voor jezelf. Mediteer, adem, herhaal positieve affirmaties voor jezelf, zing, dans, spring, lees een boek of wat je ook maar innerlijke rust geeft. Alles wat je nodig hebt, is er in feite al.


4: Focus op de dingen die je WEL hebt

Ook nu zijn er nog steeds zoveel mooie dingen in het leven. Richt je aandacht daarom op de dingen die je WEL kunt doen en op de dingen waar je nu WEL invloed op hebt. De verbinding met familie en vrienden, je gezondheid, welke berichten je leest of luister, hoe je je dag indeelt etc. Je zult merken dat het je houvast zal geven als je je aandacht richt op de dingen die belangrijk voor je zijn. Want zoals je misschien weet: waar je je op focust groeit.

5: Visualiseer een goed gevoel en plaats het in de toekomst

Visualisatie is de taal van je onbewuste; een krachtige techniek waarmee je je eigen programmering kunt veranderen. Je kunt anders denken, anders voelen, anders reageren, anders leven! Dit komt omdat je hersenen een verbinding maken met het lichaam als je je iets verbeeld in je gedachten. Met een goede visualisatie kun je je emoties beïnvloeden zelfs in tijden van onzekerheid, twijfel en angst.

Roep een goed gevoel op door bijvoorbeeld een moment in je verleden in gedachte te nemen waar je vertrouwen, liefde en kracht voelde. Maak het plaatje (in je hoofd) duidelijker door alles te zien, voelen, horen, ruiken, proeven hoe het toen was.

Laat dit fijne gevoel verspreiden door je hele lichaam, van je hoofd helemaal tot in het puntje van je tenen.

Als dit fijne gevoel sterk voelbaar is, ga je met je gedachten naar de toekomst. Loop met het gevoel van vertrouwen, liefde en kracht de toekomst in naar morgen en zie wat je ziet, voel wat je voelt, hoor wat je hoort. En herhaal deze stap met volgende week, volgende maand, over twee maanden, drie maanden, tot helemaal aan volgend jaar.

Hieronder een voorbeeld van zo’n sessie:

6: Richt je aandacht op het nu

Want als je verwachtingen creëert die niet uitkomen, dan kan dat je angstig, gestrest en onzeker maken. Pak de regie van je leven door je aandacht in het hier en nu te brengen in plaats van je aandacht te richten op een bepaalde uitkomst in de toekomst. Wat je nu kunt doen, is zo goed mogelijk voor je gezondheid zorgen (je immuunsysteem versterken, gezonde voeding, bewegen, ontspannen, jezelf blijven ontwikkelen) waardoor je jezelf krachtiger voelt.

7: Kom in actie!

Doe ademhalingsoefeningen, versterk je immuunsysteem en kalmeer zenuwstelsel. Doe yogaoefeningen en laat de energie weer in jezelf stromen. Mediteer en maak je hoofd rustig. Affirmeer om je krachtiger en zelfverzekerder te voelen. Ook dankbaarheids-, intentieoefeningen en dagelijkse routines helpen je lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid te vergroten en om er zelf krachtiger uit te komen.

Succes met de tips en zorg goed voor jezelf!

8: Oefening

  • Sluit je ogen.
  • Visualiseer jezelf als een krachtig persoon.
  • Je staat rechtop, met je schouders naar achter.
  • Je hoofd iets je omhoog.
  • Voeten stevig in de grond, iets uit elkaar.
  • Maak jezelf groter en krachtiger.
  • Je handen in je zij of omhoog alsof je je spierballen laat zien.

Je kunt dit dagelijks één of meerdere keren doen of alleen wanneer je onzeker momentje hebt.

Kan je wel wat individuele hulp gebruiken?

Bekijk hier de mogelijkheden van individuele therapie; verschillende combinatietrajecten met ademwerk, hypnotherapie, reiki en soundhealing.

Platform adem, meditatie, hypnose en yoga

Het Lichter Leven Platform is een succesvol platform met ademhalingsoefeningen, meditaties, hypnoses, yogalessen en yoga nidra. Voor mij zijn deze tools levensveranderend geweest. Ze hielpen mij m’n niet-helpende overtuigingen en faalangst te veranderen, emoties te controleren en stress te verminderen. Innerlijke rust is voor mij een belangrijk thema in mijn leven geworden en het is mijn missie om jou hierbij te begeleiden.

Probeer het 10 dagen gratis. Klik hier als je meer wilt weten over het Lichter Leven Platform.

Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen