Op (yoga) retreat of retraite gaan (+ 51 redenen)
23 juli 2020 
in Yoga

Op (yoga) retreat of retraite gaan (+ 51 redenen)

Ben je wel eens naar een retreat geweest? Heb je er wel eens over nagedacht om deel te nemen aan een retreat? Steeds meer mensen doen het. En dat is niet voor niets, want het biedt je veel nieuwe inzichten en persoonlijke groei. Het is iedere keer weer een magische ontdekkingsreis.

Alleen of samen met iemand reis je naar een bestemming om je daar terug te trekken voor zelfonderzoek of zelfreflectie. Dit kan een dag zijn, een weekend of langer. De bestemming kan in eigen land zijn of in het buitenland. Je kunt trouwens ook een ‘retreat dag’ in je eigen huis plannen als je dat zou willen 😉 Het kan eigenlijk overal waar jij je kunt afzonderen van het dagelijkse leven.

Het voordeel van een retreat is dat het de gelegenheid biedt om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief zelfonderzoek te doen door bij voorbeeld yoga, meditatie of andere spirituele beoefeningen.

In dit blog lees je:

Wat betekent retreat?

Retreat is het Engelse woord en betekent letterlijk terugtrekken of tijdelijke afzondering. Retraite is het Nederlandse woord en betekent afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Als zelfstandig naamwoord betekent retreat onder andere ook schuilplaats, toeverlaat, toevlucht, toevluchtsoord, bunker, asiel, wachthuisje. Door deze betekenissen kan je je wel indenken waar het woord ontstaan is. Soldaten trokken zich vroeger tijdelijk terug om in stilte bij te komen van een nederlaag of om voor te bereiden op een nieuwe strijd.

Tegenwoordig trekken we ons nog steeds terug voor (zelf)ontwikkeling en meditatie. Velen van ons ervaren ook een strijd, maar dan een innerlijke strijd, in onze gedachtewereld.

Deelnemers van een meditatie en adem les zitten in de yurt

Terugtrekken van de zintuigen

Veel mensen ervaren stress op het werk, een gevoel van ‘moeten’ of druk van de maatschappij van hoe zij het leven zouden moeten leven. Door de overmatige prikkels van buitenaf tegenwoordig (telefoon, internet, e-mail, social media, meldingen/pop ups, nieuws, radio, tv, advertenties, licht, geluid) die door onze zintuigen binnenkomen, ontstaan er mentale en emotionele klachten.

Een retreat is ideaal als je je zintuigen wilt terugtrekken en je drukke leven even wilt loslaten. Het brengt je weer in verbinding met je zelf en je creëert weer innerlijke rust. Dit is de basis van zelfreflectie.

Wist je dat Pratyahara ‘terugtrekking’ betekent? En dat dit de vijfde stap op het achtvoudige yogapad is uit de Yogasoetra’s van Patanjali? Hier wordt ook bedoeld het terugtrekken van de zintuigen, omdat de aandacht doorgaans via de zintuigen naar buiten is gericht. Via het terugtrekken van de zintuigen keer je de aandacht terug naar binnen, in de geest. Je gebruikt je zintuigen om jezelf te ontdekken en laat je niet meer afleiden door alle prikkels van buitenaf.

Hoe ziet een retreat er meestal uit?

Vaak is een retreat in een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum, maar kan ook in een ashram of klooster plaatsvinden. Een ashram en klooster is vaak een minder luxe en meer sobere omgeving dan een retraitecentrum. Dit is om onzuiverheden van lichaam en zintuigen (bijvoorbeeld materialisme, hebzucht e.d.) te ‘vernietigen’, zodat je weer terugkomt bij wie je in essentie bent. Het Asmita (‘ik ben dit’ besef).

Ik heb in verschillende ashrams een retreat gedaan, zoals een Panchakarma retreat in Ashram Anandapuri bij Babaji Ayurveda en in de Yoga Vidya Ashram in Duitsland. Daarnaast ook een aantal retreats in Bali, Hawaii en Portugal bij verschillende retraitecentra. Een retreat werkt transformerend, een ervaring die je altijd bij zal blijven. Ik zal dit zelf ook blijven doen.

Soorten retreats

Er zijn verschillende retreats wat je kunt doen tegenwoordig. Zoals yoga, coaching, Vipassana, surf, stilte, detox, wandel, Ayurveda. Ook combinaties ervan zijn er. Samen met mijn partner organiseerde ik een transformatiereis waarbij we yoga en coaching/NLP combineerden. Een mooie combinatie om jezelf terug te trekken voor zelfonderzoek.

Deelnemers van een yogareis doen yogahouding - pijlhouding - gestrekte-zijwaarste hoekhouding - Utthita Parsvakonasana

51 redenen om op retreat te gaan

Yogaretreats bieden zelfonderzoek en zijn vooral ook leuk en gezellig, maar er zijn veel meer redenen om mee te gaan op retreat. Hieronder vind je een hele lijst en eigenlijk is de lijst niet compleet, want het kan je zoveel opleveren!

  1. Diepe inzichten

    Indien je jezelf openstelt en eerlijk naar jezelf durft te kijken (zelfonderzoek), leveren retreats je diepe inzichten op over jezelf.
  2. Persoonlijke transformatie

    Met deze inzichten kun je je leven veranderen en dichter bij jezelf leven.
  3. Rust in je hoofd

    Je leert je te ontspannen, waardoor je meer overzicht krijgt voor de dingen waar je nu geen tijd voor hebt en die je wel wilt. Je creëert een goede balans tussen je lichaam en geest omdat je meer aandacht hebt in het nu en voor jezelf.
  4. Betere keuzes maken

    Doordat je meer ruimte en helderheid hebt, krijg je meer duidelijkheid en richting over wat je wilt in het leven. Hierdoor maak je betere keuzes waardoor je je doelen en dromen kunt waarmaken.
  5. Me-time / zelfliefde

    In het dagelijkse leven sta je altijd ‘aan’. Nu is het tijd voor jezelf. Even niks ‘moeten’, niet zorgen voor, niet denken aan, geen agenda. Je maakt speciaal tijd voor jezelf. Daarnaast kom je in diepere verbinding met jezelf waardoor je de liefde in jezelf en voor jezelf ervaart.
  6. Je kunt er weer tegenaan

    Na een week weg van alle prikkels, voel je je vol energie, kracht en helemaal opgeladen. Je kunt de hele wereld aan.
  7. Leven vanuit (zelf)vertrouwen

    Je durft jezelf te laten zien. Angst en onzekerheid houden je niet meer tegen om te doen wat je gelukkig maakt en je hart te volgen.
  8. Groei in bewustzijn

    Door te doen, te ervaren en te beleven ontstaat er groei in bewustzijn. Het geeft je inzichten, nieuwe mogelijkheden en een sterke mindboost.
  9. Omgaan met emoties

    We leven in een maatschappij waarbij we veel in ons hoofd zitten. Daarom is het goed om in contact te komen met je gevoelens, zodat je keuzes kunt maken die passen bij je hatsverlangens en je levensmissie.
  10. Helemaal jezelf zijn

    In een veilige omgeving kom je in verbinding met gelijkgestemden. Ontdek dat je jezelf daardoor helemaal kunt openstellen, waardoor je echt bij de kern komt en uitdagingen en problemen kunt gaan oplossen.
  11. Je mogelijkheden ontdekken

    Je bent tot zoveel meer in staat dan je denkt. Door de rust in je lichaam en in je hoofd, creëer je ruimte. Dit samen in een andere omgeving waar je geïnspireerd wordt, helpt je andere stappen te nemen in je leven.
  12. Vrijbreken van ongezonde patronen

    Je ontdekt wat je tegenhoudt om jezelf te zijn en gelukkig te voelen. En ook wat je daarvoor nodig hebt. Ontdek welke belemmerende overtuigingen en patronen jij mag loslaten.

    En daarnaast ook:
  13. Innerlijke rust vinden
  14. Echt tijd nemen voor jezelf
  15. Voelen hoe het met je gaat
  16. Niets ‘moeten’
  17. Relaties reflecteren
  18. Dagelijkse meditatie
  19. Inspiratie opdoen
  20. Uit je comfort zone / uit je bekende omgeving
  21. Ontmoeten van gelijkgestemden
  22. Inspirerende omgeving
  23. Een ervaring om nooit te vergeten
  24. Investering in jezelf
  25. Steun aan groepsgenoten
  26. Echte verbinding met anderen
  27. Onverwachte nieuwe dingen ontdekken
  28. Het levert je altijd iets op
  29. Kiezen voor jezelf
  30. Je kunt het alleen ondernemen
  31. In verbinding komen met je hart
  32. Nieuwe omgeving ontdekken
  33. Spirituele ontwikkeling
  34. Gezonde voeding
  35. Bijzondere ervaring
  36. Je hebt veel plezier
  37. In contact komen met je gevoel
  38. Jezelf beter leren kennen
  39. Omdat je het waard bent!
  40. In contact met de omgeving en de natuur
  41. Ontspannen en opladen in een mooie omgeving in de natuur
  42. Nieuw dingen ontdekken op spiritueel gebied
  43. In het nu zijn
  44. Leren genieten
  45. Bewust zijn van je denken, voelen en doen
  46. Inzicht in je motivatoren van je gedachten, gevoelens en handelen
  47. Praktische tips en tools om te ontspannen
  48. Zelfkennis vergroten (mentaal en lichamelijk)
  49. Ervaren wat gezond eten doet voor lichaam en geest
  50. Investering in geluk
  51. Plezier en gezelligheid

Deelnemers van de transformatiereis (yogaretreat met coaching) in Portugal zitten in een kring voor de avondceremonie

Veel voorkomende vragen of bezwaren

Vind je het spannend?

Zeker als je nog nooit alleen gereisd heb, kan het best spannend zijn om op retreat te gaan. Misschien vind je het eng om in een groep dingen te bespreken. Ik snap dat heel goed. Vroeger vond ik het ook eng om in een groep te praten. Nu geef ik yogalessen e.d. aan groepen. Een retreat is juist een mooie gelegenheid om hieraan te werken in een veilige omgeving waar iedereen zelfonderzoek doet.

Jij bepaalt zelf wat je bespreekt. De retreatbegeleiders zorgen voor een veilige omgeving waar respectvol, zonder oordeel en liefdevol naar elkaar geluisterd word. Je zal merken dat er een hechte band ontstaat tussen jou en de andere deelnemers. Door het delen van je verhaal vinden anderen erkenning en herkenning. Iedereen heeft namelijk een verhaal. Daarnaast beleven we bovenal ook veel plezier en ontstaan er onderlinge verbindingen.

Je vindt retreat, zelfonderzoek, yoga, meditatie en klankschalen zweverig?

Je zou het ook aandachtstraining kunnen noemen. Je brengt je aandacht naar bijvoorbeeld je lichaam zodat je gedachten niet alle kanten op gaat. Daar is niks zweverigs aan, het is juist heel helder en duidelijk.

Je vindt jezelf te onrustig voor een retreat en bent daardoor bang om anderen tot last te zijn?

Iedereen is anders en aan de andere kant zijn we allen gelijk. Waar het om gaat is dat ook jij er toe doet en er mag zijn, dat maakt jou niet lastig. Waarom ben je lastig als je onrustig bent? Dat is vooral vervelend voor jou, maar waarom zou dat lastig zijn voor anderen? Als je dat zelf gaat invullen, is de kans heel groot dat je jezelf te kort doet. Daarnaast ga je deze week leren om weer helemaal tot rust te komen.

Je hebt een blessure, aandoening of bent zwanger, kan je dan mee?

Je kunt altijd contact opnemen met de retreat-begeleiders om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Er is veel mogelijk.

Je vindt jezelf te oud, jong of onervaren om mee te gaan?

Absoluut NIET als je 18 jaar of ouder bent en in redelijke gezondheid en kunt reizen. Er zullen mensen meedoen van jong en oud, in elke vorm en grootte en met zeer uiteenlopende ervaringen.

Je kan niet een week weg omdat je het te druk hebt?

Dan zou het juist heel goed uitkomen zodat je helemaal tot rust komt. Als je voelt dat het ‘nu even niet uitkomt’, dan komt er nooit een geschikt moment. En misschien is het juist een goed idee om je vrij te breken van deze overtuiging en je leven anders in te richten zodat je wel tijd ‘kan’ maken voor je zelf.

Ben je onzeker, vind je het spannend of ben je bang dat je niet in de groep past?

Dat is heel normaal en je bent vast niet de enige. Alles wat nieuw is, is wennen en spannend. Buiten de comfortzone is juist de plek waar persoonlijke groei mogelijk is. De deelnemers van een retreat zijn allemaal op zoek naar innerlijke rust en/of zelfonderzoek.

Je durft niet alleen te reizen in het buitenland?

Vaak kunnen de retreat-begeleiders je in contact brengen met de andere deelnemers en kijken of je samen met een andere deelnemer kunt reizen. Dus schroom niet om van te voren daarover te informeren.

Wil je ook deelnemen aan een retreat?

Hopelijk heeft dit blog je geïnspireerd om ook op retreat te gaan, zodat jij ook de voordelen ervan kunt gaan ervaren. In dat geval zou ik het leuk vinden om je in de toekomst eens te zien bij één van onze retreats! Op het moment geef ik ook vooral retreats van een dag, zoals de Yoga Retreat Dag of de Breath & Nature Retreat Dag. In de agenda vind je een goed overzicht.

Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen