Voorkomen van opgeslagen oud zeer, pijnstukken, trauma of onverwerkte emoties vanuit het verleden (+oefeningen)
15 november 2023 

Voorkomen van opgeslagen oud zeer, pijnstukken, trauma of onverwerkte emoties vanuit het verleden (+oefeningen)

Voelen....het liefst stoppen we vervelende, ongewenste gevoelens of onrust weg. Maar wat gebeurt er dan met deze gevoelens?

Deze gevoelens of emoties worden opgeslagen in je lijf waardoor het kan voelen alsof je in bepaalde situaties vastzit, niet verder komt. Je voelt vooral onrust.

Dat is eigenlijk heel logisch, want iets wegstoppen of niet willen voelen, dat betekent dat het niet opgelost is. Het is er nog steeds....sluimerend of heel duidelijk.

Dat kun je dus beter voorkomen.....

Een goede oefening die je zelf thuis kunt doen wanneer je vervelende, ongewenste gevoelens of onrust ervaart is contact maken met je lichaam.

Oefeningen om contact te maken met je lichaam zorgen ervoor dat je niet meegesleurd wordt in je gedachten en emoties.

Ze zijn heel handig om je te helpen ankeren in het hier en nu als je onrust ervaart, chaos in je hoofd voelt, vervelende emoties ervaart.

Je keert je niet af van wat er in je innerlijke wereld gebeurt.

Het doel is om:

 • je bewust te blijven van je gedachten en gevoelens,
 • hun aanwezigheid te blijven erkennen... én
 • tegelijkertijd terug te komen en verbinding te maken met je lichaam of het actief te bewegen.

Je blijft er dus bij met je liefdevolle aanwezigheid. Want dat is wat het nodig heeft; liefde en erkenning.

Oefeningen die je kunt doen

Hieronder vind je een paar oefeningen die je thuis al kunt doen. Afhankelijk van wat jij nu nodig hebt, of waar je zin in hebt, kun je uit onderstaande oefeningen kiezen.

Oefening 1: Aandacht bij de voeten brengen

In hectische of emotionele momenten kan deze oefening je helpen om te aarden. De onrust en chaos in je hoofd gaat kalmeren. Het is zoals een glas water met zand in. Als je er blijft in roeren, dan is het water troebel. Als je stopt met erin te roeren, kan het zand naar de bodem zakken en zal het water ook helder worden. Ook zo met onze geest. Zie je alles even troebel? Laat het zand dan even naar de bodem zakken door te stoppen met in je geest te roeren en je aandacht naar je voeten te brengen.

 • Ga zitten of staan (eventueel ogen dicht kan helpen).
 • Adem even een paar keer bewust in en uit.
 • Breng dan op je uitademing je aandacht naar je voeten.
 • Voel heel bewust je voeten contact maken met de ondergrond.
 • Voel je hielen. Voel de zijkanten van je voeten. Voel je voorvoet. Voel één voor één je tenen.

Oefening 2: Focus op je ademhaling

Je kan op elk moment van de dag naar je ademhaling terugkeren. Nu is de adem je anker in het hier en nu. Door met deze mindfulness oefening je brein en opmerkzaamheid te trainen, zal je ook doorheen je dag sneller je gedachten en gevoelens kunnen opmerken.

 • Je kunt zitten of staan (eventueel ogen dicht kan helpen).
 • Wees je bewust van je adem.
 • Merk op hoe je inademing is.
 • Merk op hoe je uitademing is.
 • Je hoeft niets te veranderen aan je adem.

Oefening 3: Breng je aandacht bij je lichaam

Je aandacht bij je lichaam brengen helpt je om even uit je hoofd en in je lijf te stappen. Je kan op elk moment van de dag contact maken met je lichaam. Dit hoeft niet lang te duren. Doe een bodyscan of wat lichamelijke oefeningen en merk daarbij op wat je voelt in je lichaam.

Bodyscan:

 • Scan je lichaam.
 • Begin bij je voeten en ga lichaamsdelen af naar je hoofd (of andersom).
 • De volgorde maakt niet uit.

Je lichaam stretchen of yoga:

 • Strek je uit omhoog.
 • Dan naar beide zijden.
 • Buig een keer voorover.
 • Doe een twist (draaiing van de rug) naar beide zijden.

Pas jij deze of één van deze oefeningen weleens toe?

Leuk als je reageert onder deze blog.

Wat doe je met opgeslagen oud zeer, pijnstukken, trauma en onverwerkte emoties vanuit het verleden?

Met deze oefeningen weet je wat je kunt doen wanneer je in het NU vervelende, ongewenste emoties en onrust ervaart. Maar wat doe je met opgeslagen oud zeer, pijnstukken, trauma? Met onverwerkte emoties vanuit het verleden?

Deze gevoelens of emoties zijn namelijk opgeslagen in je lijf.

Hierdoor ervaar je onrust.

Het kan voelen alsof je in bepaalde situaties vastzit, niet verder komt, misschien wel angsten, niet-helpende gedachten die je hebt.


You have been criticizing for years and it hasn't worked.
Try approving of yourself and see what happens.
~Louise L. Hay


Dat is eigenlijk heel logisch, want iets wegstoppen of niet willen voelen, betekent niet dat het opgelost is. Het is er nog steeds....misschien sluimerend, of juist duidelijk aanwezig.

Soms kan je je vinger er niet op leggen en weet je niet waar het vandaan komt. Wellicht is het iets van heel lang geleden....

Het zijn eigenlijk onafgemaakte bewegingen en geblokkeerde emoties omdat je ze wegstopte en liever niet wilde voelen. Misschien omdat je niet anders kon bijvoorbeeld als kind.

Ervaren, voelen en uiting geven aan je emoties ✨

Marjolein in bos voelen

Wanneer je dit wilt veranderen is het belangrijk om hier in een veilige setting met je liefdevolle aandacht naartoe te gaan en te voelen, te erkennen en uiting aan te geven. Je hebt ooit emoties stopgezet uit angst. Nu ben je veilig, dus mag het juist, om erdoorheen te komen.

Dat kan bijvoorbeeld met een transformatieve ademsessie of Breath Journey. In een groep of individueel.

Zo'n transformatieve ademsessie of Breath Journey wordt gegeven met goed opgeleide spaceholders en ademcoaches, zodat er een veilige bedding en persoonlijke begeleiding geven kan worden.

Zodat je met veel liefde, kundigheid en veiligheid door de vele lagen van je beschermingsmechanisme begeleid wordt (de zogezegde muur die je om je heen hebt gebouwd).

Na het herkennen, het erkennen, het doorvoelen, zullen uiteindelijk de mentale, emotionele en fysieke spanning loslaten uit je lichaam, je geest en zenuwstelsel.

Na zo'n transformatieve sessie ervaar je meer ruimte, rust en vertrouwen in jezelf!

Vind jij het moeilijk om je gevoelens te uiten?

Vind jij het moeilijk om je gevoelens te uiten?

Of vind je het niet makkelijk om bewust te zijn van je lichamelijke gevoelens?

Laat staan het herkennen van waar die lichamelijke gevoelens nu naar wijzen?

Ook ik had geleerd om deze signalen te ontkennen.

Het worden uitgestelde emoties, onverwerkte emoties, niet-vertelde verhalen, ongeuite trauma's, onderdrukte frustratie, angst, verdriet, woede, boosheid, walging. Ze stapelen zich allemaal op in je lichaam.


Het niet uiten, ontkennen of wegstoppen van je gevoelens, kunnen verschillende redenen hebben.

In alle kwetsbaarheid heeft de kleine jij zich in bepaalde situaties (met bijvoorbeeld je ouders, opvoeders, leraren, klasgenoten) aangepast. Aanpassingen zoals niet meer voor jezelf opkomen, niet het achterste van je tong laten zien, je verdriet niet laten zien want dan ben je zwak, of zelfs je blijheid niet laten zien, etc....

Diep van binnen weet je nog wel hoe het moet, maar uit angst voor opnieuw worden afgewezen of worden pijn gedaan houd je tegen en beperkt je. Dit is je beschermingsmechanisme om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. Iedereen heeft dit soort situaties meegemaakt, dat hoort bij het leven.

Herken je deze klachten?

Als je niets met de uitgestelde emoties doet, dus als je je gevoelens blijft negeren, afwijzen of onderdrukken, dan krijgt je zenuwstelstel hier last van of je zal zelfs ziek worden. Het is daarom van groot belang om je emoties te doorvoelen en los te laten.

Veel voorkomende klachten zijn o.a. onrust in je hoofd, angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren.

Emoties worden opgeslagen in het lichaam. Het is daarom van groot belang om je emoties te doorvoelen, te erkennen en los te laten.

Lees verder hoe hiermee aan de slag te gaan ⬇️


Hoe kan je hier zelf mee aan de slag?

De eerste stap is om te gaan leren herkennen wat je tot nu toe hebt genegeerd/ontkend.

De volgende stap is uitzoeken wat hieraan ten grondslag ligt. Wat is de kwetsbaarheid die je wilt ontwijken? Waar ben je bang voor? Wat wil je niet meer meemaken?

Dan blijf je even bij dat gevoel. Geef het liefdevolle aandacht en erkenning. Het mag er zijn. Vroeger mocht het er niet zijn, dus deze liefde en erkenning heeft het nodig om te verzachten.

Het is niet altijd nodig om emoties te begrijpen. Misschien is het wel een grote vergissing om emoties te willen begrijpen. Alleen al het erkennen, het omarmen, er met je liefdevolle aandacht bij te zijn, dat is de aandacht die het wilt. Het voelt zich gezien en gehoord. En het mooie is dat dit juist ruimte geeft en je je vaak daarna beter voelt. Het kan dan weer gaan stromen, transformeren, oplossen. Dit heeft weer een positief effect op je lichaam en je algehele gezondheid.

De stap daarna is om te bedenken hoe je het anders wil en dit rustig aan te gaan oefenen.

Wees lief voor jezelf, omdat het over kwetsbare delen van je innerlijk kind gaat. Ook als het niet gelijk lukt. Je doet dit waarschijnlijk al een tijd, dus wees geduldig met je zelf. Ieder mens heeft een geschiedenis en het is aan jou hoe jij je toekomst invult.

Verandering kan best een beetje (of heel erg) eng zijn, maar in dezelfde situatie blijven hangen ook 😬 Wanneer je de stap toch zet en je kwetsbaar durft te zijn (in een veilige bedding), dan gaan er zoveel nieuwe deuren open.

Om een veilige bedding te hebben, kan het helpen om er begeleiding bij te krijgen zoals een transformatieve ademsessie (1-op1) of Breath Journey (in een groep).

Jouw lichaam wijst de weg

Tijdens zo'n transformatieve ademsessie of Breath Journey wijst jouw lichaam de weg. Het lichaam functioneert als opslag, waarbij ervaringen uit het verleden zijn opgeslagen in de cellen en op mentaal en energetisch niveau. Dit kan worden ervaren als blokkade of fysieke pijn. ⬇️


De krachtige ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam wordt gevuld met zuurstof en prana en kom je in een andere staat van bewustzijn. Hierdoor komen oude/vastzittende energieën en emoties los en worden deze uit je systeem gewerkt.

Er ontstaat een release. En dit kan zich uiten in verschillende manieren, maar veelal beweging en geluid. Misschien maakt het je boos, misschien verdrietig, misschien agressief, misschien voel je schaamte of je buitengesloten. Alle emoties zijn welkom.

Niks is gek tijdens een transformatieve ademsessie of Breath Journey. Je bent helemaal welkom met alles wat je met je meedraagt.

Verwacht diepe, krachtige en blijvende transformatie. Na de reis ervaren de meeste deelnemers een transformatie, een gevoel van opluchting, vrijheid, vreugde, geluk, liefde en energie. En dit is wat ik voor iedereen ook wens.

Jij bent ook welkom met alles!

Er wordt gezorgd voor persoonlijke aandacht met spaceholders en ademcoaches, zodat je veilig je proces kan aangaan en jij je gedragen en gesteund voelt.

Voel jij een 'ja'?

Wil en durf je voorbij je beschermingslagen te gaan? En kan je wel wat ademruimte gebruiken?

Kijk voor meer informatie:

Individuele transformatieve ademsessie

Transformational Breath Journey in een groep

Heb je nog vragen, stuur me gerust een e-mailtje.

Veel liefs,

Marjolein ♡

Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen