Hoe vaak heb jij je (tranen) ingehouden?
10 februari 2023 
in Emoties

Hoe vaak heb jij je (tranen) ingehouden?

Iedereen heeft onverwerkte emoties.

Ja, je leest het goed. Iedereen.

De één misschien meer dan de ander. Maar iedereen heeft ze. Emoties als boosheid, verdriet en angst.

Vaak komt het in onze drukke agenda niet uit om er aandacht aan te geven. En dan stellen we ze ‘even’ uit. Of er zit een onderliggende angst dat de ander je emotie mag zien. Of je moest je van een ander 'gedragen'. Dat kan ook......

Hoe vaak heb jij je tranen ingehouden?

Hoe vaak moest je je gedragen als kind?

Na een tijdje worden uitgestelde emoties, onverwerkte emoties. Ookwel niet-vertelde verhalen, onge-uite trauma’s, onderdrukte frustratie, angst, verdriet, woede, boosheid, walging. Ze stapelen zich allemaal op in je lichaam.

In deze blog vertel ik je meer over:


Emoties als oorzaak van lichamelijke klachten

Als een emoties niet goed gevoeld kan worden, weggedrukt of juist teveel aanwezig is, dan verstoort dit de energiebanen in je lichaam. Vanuit de Chinese filosofie en geneeskunde weten ze al heel lang dat emoties de dieper liggende oorzaken zijn van klachten in je lichaam.

Als je lange tijd een bepaalde emotie hebt en deze niet uit of er moeilijk mee om kunt gaan, dan kan de energie van een bepaald deel van je lichaam uitgeput raken. En op lange termijn kan dat een kans geven dat een bepaald orgaan gaat lijden. Omgekeerd evenredig reageren emoties ook op je lichaam die ziek wordt (door wat voor oorzaak dan ook). Het is bijvoorbeeld veel moeilijker om positief te blijven als je je slecht voelt. Het is daarom altijd heel waardevol om echt stil te staan bij hóe je je voelt en wát je precies voelt.

Uitgestelde en onverwerkte emoties vragen veel energie en kunnen leiden tot allerlei (lichamelijke / psychische) pijntjes en ongemakken….of als je langer wacht en ze blijft onderdrukken zelfs ziekten.

Je kunt doen alsof emoties er niet zijn; maar jou vergeten ze niet! 

Ze willen jouw aandacht krijgen en dit kan zich uiten in:

vermoeidheid, spanning en pijn in nek en schouders, gebrek aan zelfvertrouwen, woede-uitbarstingen, afvallen of juist dik worden, stress, burn-out, agressie, zelfmedelijden, kluizenaarschap, allerlei drama, lusteloosheid, depressie, angst, paniekaanvallen, maar ook ziektes en ontstekingen etc.


De verbinding van emoties met lichaamsedelen en organen

Je denkt of voelt iets en je lichaam reageert. Vaak ben je je daar niet bewust van. We zijn allemaal weleens opgewonden geweest of ergens van geschrokken. Je hartslag gaat omhoog of je voelt je hart in je keel. Of als je verdrietig bent of stress hebt, dan kun je dat soms merken aan een druk op de borst of pijn in de buik. Soms zitten die emoties ook wat meer verborgen in je lichaam en merk je ze dus niet direct op.

Ik wil met mijn onverwerkte emoties aan de slag.

De verbinding tussen organen en emoties zijn:

  • Hart → vreugde
  • Milt → piekeren, gevoel afhankelijk te zijn, geen controle te hebben
  • Longen → verdriet
  • Nieren → angst en onzekerheid
  • Lever/galblaas → boosheid

De bekende spreekwoorden zijn ook niet zomaar verzonnen. Je kent ze vast wel.

Je maakt je zorgen en dat kan ‘zwaar op je maag liggen’  of ‘als een blok op je maag.

Of je bent erg boos en moet letterlijk ‘je gal spuwen’ of er zit je iets dwars: ‘je hebt iets op je lever’. Bij angst of als je veel spanning hebt kun je ‘het in je broek doen van angst’ en dus vaker naar de wc moeten. En als je verdriet hebt dan kan dit voelen als een beklemd gevoel op je borst dat letterlijk je adem kan benemen. Je kunt dit ook aan jezelf merken door langdurig een oppervlakkig ademhaling te hebben.

Verdriet:

Als je liefdesverdriet hebt of je bent een dierbare verloren dan ben je in rouw. Je voelt hartzeer, angst, zwaar op de borst, diep verdriet. Het is dan belangrijk om het rouwproces te doorleven. Als je deze gevoelens niet die ruimte en aandacht geeft, dan is er kans op problemen met het hart, vermoeidheid, migraine, longaandoeningen, angststoornissen, keelaandoeningen, onverklaarbare pijn lichaam.

Angst:

En bepaalde mate van voorzichtigheid is soms nodig om bijvoorbeeld ongelukken te voorkomen.

Maar durf je de straat niet meer op of ben je continu angstig dan wordt er veel nier-energie verbruikt. Klachten die kunnen ontstaan zijn o.a. pijn in je onderrug en/of knieën, ’s nachts moeten plassen. Maar ook hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven, benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree, hoofdpijn.

Piekeren & zorgen maken:

Als je veel nadenkt of je zorgen maakt, een opleiding doet waarvoor je veel moet leren, of tijdens je werk ben je vooral met je hoofd bezig dan leg je een grote druk op je lever, nieren, milt en maag. Het kan op den duur leiden tot spijsverteringsklachten, opgeblazen gevoel, constipatie, slechte eetlust, spastische darmen, hoofdpijn, brainfog, vergeetachtigheid, stress, burn-out-out

Woede of frustratie:

Deze emoties horen bij onze nieren en lever. Normaal gesproken is de lever-energie een energie die naar buiten wilt. Ook zorgt het ervoor dat alle elementen en meridiaanstromen in beweging blijven. Maar door een overmaat aan woede kan de leverenergie uitgeput raken en uiteindelijk ervoor zorgen dat alles stagneert. Klachten die erbij horen zijn: PMS, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, ’s nachts wakker worden, onderrug en bekken pijn, last van benen of billen en vooral kaken (knarsetanden) en vermoeidheid.


Omgaan met emoties

We kunnen op 3 manieren met emoties omgaan, namelijk:

  1. Emoties verkleinen: uitstellen, wegdrukken, oppotten, negeren, ontkennen, opstapelen. 
  2. Emoties vergroten: dramatiseren, overdrijven, opblazen, erin zwelgen.
  3. Emoties ervaren: erkennen, omarmen, laten stromen, uiten, voelen, doorleven.

Die laatste is belangrijk. Aandacht geven aan de binnenwereld. Waar nodig samen lachen, huilen, schreeuwen om angsten en verdriet. Op deze manier erkennen we het en tegelijkertijd brengen we de aandacht naar het lichte, zonnige, sprankelende verlangen: aandacht, dat het zich gezien en gehoord voelt.

Met een transformational Breath Journey ga je met de 3e manier aan de slag.


Je hoeft je emoties niet te begrijpen

Pijn en emotie zijn vaak ongrijpbaar. Om ermee te om te gaan is het lang niet altijd nodig om emoties te begrijpen. Misschien is het wel een grote vergissing om emoties te willen begrijpen. Alleen al het erkennen, het omarmen, er met je liefdevolle aandacht bij te zijn, dat is de aandacht die het wilt. Het voelt zich gezien en gehoord. En het mooie is dat dit juist ruimte geeft en je je vaak daarna beter voelt. Het kan dan weer gaan stromen, transformeren, oplossen. Dit heeft weer een positief effect op je lichaam en je algehele gezondheid.

Wil je afrekenen met onverwerkte emoties?

Burn-out, depressie, stress, pijn, ziekte overwinnen?

Ervaar je nauwelijks emoties? (Wat iets anders is dan dat ze er niet zijn.)

Zitten jouw emoties je juist vaker in de weg dan je lief is?

Word je weleens overvallen door emoties waar je niet omheen kunt?

Er is geen krachtiger of eenvoudiger methode om je gezondheid en welzijn te bevorderen dan met transformationeel ademwerk (breath journey).

Met een breath journey neutraliseer je emotionele blokkades, je kalmeert je zenuwen en zorgt ervoor dat je weer krachtig en vol energie door het leven gaat bewegen.


Ik snap dat het confronterend kan zijn. Wij als mensen, willen graag pijn vermijden. Alleen soms door het niet weg te drukken, maar liefdevolle aandacht te geven en erbij te blijven, wordt je leven zoveel lichter.

Sommige mensen geven aan dat ze bang zijn voor wat er omhoog kan komen. Dan is het fijn om goede begeleiding te hebben.

Door mijn achtergrond en goed training zal ik je een veilige en liefdevolle bedding geven. Er is veel aandacht voor elke deelnemer en hun proces.

Ik ben er om jou te begeleiden jouw lichaam te herstellen en te helen!

Kom ontdekken wat ademwerk voor jou kan doen in deze krachtige maar bovenal helende transformationele ademsessie of breath journey!

Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen