Ben jij een overdenker of pieker je veel? Zo creëer rust in je lijf, hoofd en emoties door blokkades te doorbreken!
18 januari 2024 

Ben jij een overdenker of pieker je veel? Zo creëer rust in je lijf, hoofd en emoties door blokkades te doorbreken!

Heb jij dat wel eens? Dat je aan het overdenken en piekeren bent? Ik wel hoor, en dan vaak in bed. Dan lig ik te overdenken of piekeren over iets wat ik mee heb gemaakt in het verleden. Bijvoorbeeld als ik vind iets 'fout' te hebben gedaan. Ik weet dat fouten niet bestaan, alleen maar leermomenten. Toch kan het me dan bezighouden.

Of soms kan ik me zorgen maken over iets in de toekomst (wat waarschijnlijk niet eens gaat gebeuren)..... Gedachten als "Wat als dit gebeurt?" of "Hoe kan ik dit voorkomen?". Of als ik ergens over twijfel en me afvraag wat de beste beslissing is. Heb jij dat wel eens? Dat je moeten kiezen tussen twee dingen en je niet zeker bent wat je moet doen.

Een andere reden die ik maar al te goed ken, is omdat ik me zorgen maak over wat anderen denken.

We kunnen ons afvragen of we er wel goed uitzien of wel de juiste dingen zeggen. Dit kan leiden tot overdenken en nadenken over elke kleine interactie die we hebben gehad.

Ja, ook ik heb dat wel eens. En ik weet ook dat overdenken en piekeren invloed heeft op je geestelijke gezondheid.

Wist jij dit?


Negatieve effecten van piekeren en overdenken

Wanneer je te vaak en te veel piekert, kan dit leiden tot angsten, depressieve gedachten, slecht slapen en verminderde concentratie. Deze negatieve effecten of klachten kunnen je dagelijkse leven beïnvloeden en het moeilijker maken om te genieten van kleine momenten.

Vaak komen deze klachten voort uit dat we ons zorgen maken over dingen die buiten onze controle liggen wat kan leiden tot machteloos voelen. Ook kan het leiden tot te weinig rust, waardoor je zenuwstelsel altijd onder spanning staat. En dit kan weer zorgen dat je gedemotiveerd raakt, nergens zin in hebt, je hoofd er niet bij hebt en ga zo maar door.


Hoe doorbreek je het patroon van piekeren en overdenken?

Overdenken en piekeren kan een hardnekkige cyclus worden. Maar wat doe je eraan? En hoe doorbreek je het patroon van overdenken en piekeren?

Er zijn verschillende manieren waarop je deze negatieve effecten van overmatig piekeren, overdenken en zorgen maken kunt aanpakken, namelijk door het volgende:

1. Je mind te kalmeren

Door manieren te vinden om je mind te kalmeren, ga je meer in het moment te leven zoals met (mindfulness) meditatie, ademwerk of yoga.

Zo zorg je voor meer rust en helderheid in je hoofd en ook in je lijf en je emoties.

2. Je gedachten onderzoeken

Het is belangrijk om te weten waarom we overdenken en piekeren, omdat we deze gewoonte anders niet kunnen doorbreken.

Als je je zorgen maakt over iets uit het verleden, probeer dan te leren van de ervaring en ga verder.

Als je je zorgen maakt over de toekomst, probeer dan je zorgen te uiten en probeer het beste te maken van de situatie waarin je je bevindt.

Door je gedachten te onderzoeken train je jezelf om je minder druk te maken over dingen die buiten je controle liggen. Hierdoor kun je het piekeren verminderen of zelfs stoppen en je leven een stuk lichter en gelukkiger worden.

3. Houd een dagboek bij

Het kan ook nuttig zijn om een dagboek bij te houden waarin je je gedachten en gevoelens opschrijft. Op deze manier kan je ze van je af schrijven en kan je beter inzicht krijgen in waarom je over bepaalde dingen piekert of overdenkt. Dit kan je helpen om je zorgen in een ander perspectief te plaatsen.

Je kunt bijvoorbeeld gedurende de dageen dagboek bijhouden van al je gedachten en zorgen. Na een paar dagen kun je terugkijken en beoordelen of je zorgen gerechtvaardigd waren of niet. Door dit te doen, kan je jezelf bewust maken van je piekerende gedachten en zien welke specifieke situaties je zorgen triggeren.

4. Praat erover of laat je begeleiden

Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om af en toe te piekeren, maar als het je dagelijkse leven beïnvloedt, is het belangrijk om hierbij hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij een ademcoach, hypnotherapeut of NLP coach.

Ook kan het helpen om te praten over je zorgen en je gedachten met een vriend, familielid of collega. Deze persoon kan naar je luisteren en je helpen om de knelpunten te zien en deze te overwinnen.

Ook groepsessies met meditatie of ademwerk kunnen effectieve tools zijn om te leren omgaan met je piekerende gedachten en je mentale gezondheid te verbeteren.


Ademwerk werkt bij mij

Kortom het is belangrijk om deze gewoonte te begrijpen en meer helderheid, rust en ruimte in je hoofd, lijf en emoties te creëren, zodat je het patroon kunt doorbreken.

Het helpt om je zorgen in perspectief te plaatsen en je blokkades te doorbreken.

Ademwerk werkt bij mij altijd erg goed om weer helderheid, rust en ruimte te krijgen in mijn hoofd en dat werkt dan door in mijn lijf en emoties.


Als je er klaar voor bent om het patroon van piekeren en overdenken te doorbreken, kijk dan eens op:


Je bent van harte welkom ❤️⭐

Veel liefs,

Marjolein

Over de schrijver
Mijn missie is om jou te helpen groeien op het gebied van bewustzijn en zelfliefde, zodat je overbodige stress, angst, onzekerheid en zelfafwijzing achter je kunt laten. Dat doe ik door inspiratie, inzichten en oefeningen te delen via e-books, blogs, video’s, online programma's en andere evenementen en activiteiten.
Reactie plaatsen